Show Menu

blog

May 6, 2015 BY arielle

Publication in Dwell Magazine

art-life-orcas-island-solar-panels

The famed Dwell Magazine recently featured one of our projects: the Brothers' Residence. For this stunning home, we partnered with Seattle's Atelier Drome Architecture and the artist Richard Brothers himself to create a modern residence built for artistic diversions.

The home belongs to Richard Brothers, who lives on Orcas Island, Washington. This former Manhattanite relocated to Seattle in 2007, leaving behind his finance past to search for a plot on which to build his dream home.

Brothers' art has focused on natural shapes ever since he took up whittling at ten. His most recent creations trace to-scale routes of rivers he has walked along. The textiles and furnishings he has designed in the past draw from everything from ancient Cycladic figures to the spartan inspirations of Shakerism and Shintoism. His house provides the same sort of aesthetic.

Brothers met architect Michelle Linden, one of the principals at Atelier Drome Architecture, in 2009. They discovered that they shared a similar vision. After years of discussion, they created a concept that mixed art studio with living area -- creating a L-shaped home.

Once Brothers found the site -- a ten-acre lot with ocean views -- we stepped in to help bring the vision into the real world.

The finished structure is made up of three spaces -- a shed, studio, and living room. The shed is slender and high, a practical space. The studio is wide and tall with skylights to let in sun, perfect for housing oversized sculptures and canvases. The living space is compact, letting plenty of light in with six floor-to-ceiling glass doors. This L-shape helps Brothers move easily from his living area to his studio -- providing him with more time and space for art.

The living space features concrete floors and a wall of custom-made bookshelves. Brothers tailored the space to offer "only what I need and no more," he said. In the living-dining room, practically seamless wall panels hide the essentials -- furthering the austere feel of the home.

The outside of the home is matte black -- created with a black stain from Cabot. The shade helps the entire structure blend in with the natural landscape. In the courtyard, native grasses are allowed to roam free.

And, of course, we helped create the sustainable parts of the home. The Brothers Residence utilizes geothermal wells, solar panels, and radiant heat. The house, as it stands, achieves a nearly net-zero energy usage, reflecting the back-to-nature aesthetics of the home.

Brothers said, "There's that sense... that sculpture is no longer about the space it occupies, but about the space you occupy. And that's what these spaces are about for me on a day-to-day basis. My house is a sculpture for living."

We couldn't be more thrilled to have a project we worked on featured in Dwell Magazine. Learn more about Brothers' art and the home by clicking here. And tell us what you think of the project in the comments below.

Photograph courtesy of Dwell Magazine. 

Comments: (0)



Add Your Comment Below:

 Add a Review of this item